ApeStats Analytics

STRATHDON HOUSE

This bespoke house is located in the Cairngorm National Park, and sits on a beautiful South-facing site at Newe, Strathdon, in Aberdeenshire.

A simple mono-pitch form follows the slope of the site, with a stacked stone wall running along the Northern edge of the building, and extending out into the landscape on both side, seamlessly connecting the house to the landscape. Large expanses of South-facing glass open the house up to the views across the valley, towards the river Don.

The house is a low-cost, energy efficient building, which requires no central heating, and utilises the heat of the sun. This combined with excellent levels of air-tightness, and a state of the art mechanical ventilation and heat recovery system, provide a comfortable living temperature all year round.

Awards:

2016 Cairngorms National Park Design Awards – Best New House

2016 Cairngorms National Park Design Awards – Overall Winner

Scottish Design Award 2017 – Finalist Residential Category (pending)

Keywords: Strathdon, Cairngorms, New house, Low energy, Woodland site, mid-century modern, Aberdeenshire Architects