This replacement house sits within mature woodland in Boat of Garten — following the existing topography, whilst concealing a private courtyard at its core.

Renders by Touch3D
  • Project Name
    A Cairngorms Courtyard
  • Location
    Boat of Garten, The Spey Valley
  • Year Completed
    In Progress
  • Key Materials
    Natural Stone, Black Zinc, Green Roofing, Timber

A modest external appearance allows this house to sit comfortably on its site, with the stepped two-storey arrangement following the slope of the existing landscape, and helping bed the home into its context.

A ground floor of locally sourced stone conceals a central courtyard, which is in turn overlooked by the stepped first floor, containing the key social spaces, which also accesses a garden which covers the entirety of the ground floor roof.

Brown and Brown Cairngorms Architects Courtyard LIVING SPACE
Brown-and-Brown-Cairngorms-Architects-Courtyard-render-cr.jpg

Although the house is substantial in size, it sits comfortably within the context of the site and wider area, utilising a simple and uncomplicated aesthetic, with a restrained materials palette of local stone to the ground floor, blackened zinc to the upper floor, and warm timber linings used throughout — to soften and accentuate the key spaces.

Brown and Brown Cairngorms Architects Courtyard KITCHEN
Brown-and-Brown-Cairngorms-Architects-Courtyard-APPROACH-c_2021-09-29-161621_bvgm.jpg

Project Team

Andrew Brown
Alex Rece
Kate Pittendreigh

Brown-and-Brown-Cairngorms-Architects-Courtyard-CORNER-c_2021-09-29-111427_emgj.jpg
Brown-and-Brown-Cairngorms-Architects-Courtyard-REAR-CORNER-c_2021-09-29-161727_xcjv.jpg

If you’d like to discuss a project please contact Andrew or Kate on +44 (0)1975 325 003 or alternatively email info@brownandbrownarchitects.com