Retrofit, renovation and extension of a traditional Scottish cottage and byre, in the Aberdeenshire countryside.

Photography by Dapple

  • Project Name
    Cornival
  • Location
    Aberdeenshire
  • Year Completed
    2021
  • Key Materials
    Repaired and Repointed Stone, Timber
  • Contractor
    Coldwells Building Company

The brief was to create a home for a growing young family — recently returned to the UK after several years working abroad — who fell in love with the site and surrounding woodland on their very first visit.

Cornival Exterior Aberdeenshire Countryside Cottage 03
Cornival-Exterior-Cottage-Refurbishment-Extension-Aberdeenshire-13.jpg

Our approach was to create a visually quiet refurb — with modern elements clad in blackened vertical timber narrow boards, forming a clear language with the traditional stonework of the cottage and byre.

We worked with the existing extension structure, stripping it back before insulating and over-cladding in order to maximise the budget and prevent the complete rebuild which was initially thought to be required.

Cornival Exterior Cladding Window Cottage Extension Aberdeenshire R09
Cornival-Interior-Lounge-Cottage-Refurbishment-Extension-Aberdeenshire-12.jpg

Energy efficiency has also been a key consideration, and Cornival has been insulated to standards far exceeding building regulations.

Openings have also been designed and positioned to maximise solar gain, with any required space heating coming from an air-source heat pump system.

Project Team

Andrew Brown
Kate Brown

Cornival Interior Windows Seats Cottage Extension Aberdeenshire 10

If you’d like to discuss a project please contact Andrew or Kate on +44 (0)1975 325 003 or alternatively email info@brownandbrownarchitects.com