A pleasingly challenging extension project at the heart of The Cairngorm National Park. Lower Tullochgrue boasts breathtaking views over the Spey Valley, as well as towards Cairngorm Mountain itself.

Visualisations by Touch 3D
  • Project Name
    Lower Tullochgrue
  • Location
    Cairngorm National Park
  • Year Completed
    Currently On Site
  • Key Materials
    Black Painted Siberian Larch, Cairngorm Stone
  • Engineer
    Design Engineering Workshop

Extending the existing dwelling brought several challenges, not least that the outbuildings identified for use were located significantly below the level of the main house.

Our approach sees the creation of a stone plinth, with a raised floating extension above, which can flow seamlessly with the main house, while opening up the new living spaces to panoramic views, and protected external spaces.

The new addition is practically invisible from the public road, and has been designed to complement the existing topography of the site, appearing single storey at the glazed junction to the existing building, and two storey on the more private elevation, where the existing ground falls away.

Lower_Tollochgure_Full.jpg
Lower_Tollochgure_Link.jpg

"Working with Brown & Brown has been a great experience. Brown & Brown listened carefully to what we were looking for, and came up with an innovative and exciting design for our build. Throughout the build process, they have continued to listen and offer invaluable insight, helping us create our perfect space. Working closely with our excellent build team, Brown & Brown have been both responsive and proactive, helping us to feel closely involved but never overwhelmed.”

If you’d like to discuss a project please contact Andrew or Kate on +44 (0)1224 518 300 or alternatively email info@brownandbrownarchitects.com