This bespoke house is located in the Cairngorm National Park, and sits on a beautiful South-facing site at Newe, Strathdon, Aberdeenshire.

  • Project Name
    Strathdon House
  • Location
    Strathdon, Cairngorm National Park
  • Year Completed
    2016
  • Key Materials
    Siberian Larch, Stacked Stone and Standing Seam Metal Roof
  • Engineer
    Rubislaw Associates

A simple mono-pitch form follows the slope of the site, with a stacked stone wall running along the Northern edge of the building, and extending out into the landscape on both sides, seamlessly connecting the house to the landscape. Large expanses of South-facing glass open the house up to the views across the valley, towards the river Don.

The house is a low-cost, energy efficient building, which requires no central heating, and utilises the heat of the sun. This combined with excellent levels of air-tightness, and a state of the art mechanical ventilation and heat recovery system, provide a comfortable living temperature all year round.

Brown Brown Strathdon House 03
BrownBrown_Strathdon-House-02.jpg
BrownBrown_Strathdon-House-04.jpg

"Once we had found it, we found this house compelling, simple and quite convincing. It is both modest and sophisticated, with a simple mono pitch roof expressed elegantly. It sits particularly well on its south facing site aided by stone clad walls extending out on either side of the inhabited space. The existing tree backdrop further enhances this landscape integration intention. There has been a care and attention to detail and a restricted consistent pallet of materials used both internally and externally. We were taken by both the low capital and low running costs and as such felt as a family house, its approach would be replicable in other parts of the National Park."

Cairngorms Design Awards Judges Statement

If you’d like to discuss a project please contact Andrew or Kate on +44 (0)1224 518 300 or alternatively email info@brownandbrownarchitects.com